Producten voor botopbouw

Botvervangende materialen worden tegenwoordig routinematig gebruikt in de tandheelkunde voor de behandeling van botdefecten veroorzaakt door trauma of ziekte.

De productfamilie CERASORB® stelt hiervoor botvervangend materiaal ter beschikking, dat in het kader van botregeneratie volledig wordt geresorbeerd. Dankzij zijn chemische en materiële eigenschappen biedt het 100% zekerheid bij het herstellen van defecten.

Bij gebruik van de CERASORB®-producten kan een riskante tweede procedure voor het oogsten van spongieus bot meestal worden vermeden. Dit heeft het voordeel voor clinici en patiënten dat het probleem van afstotingsreacties of potentiële infectie- en immunologische risico’s geassocieerd met materialen van biologische oorsprong wordt geëlimineerd, patiënteninformatie hoeft deze risico’s niet te behandelen.

CERASORB® M is een doorontwikkeling op basis van CERASORB® Classic. Het heeft een onderling verbonden, open multi-porositeit met micro-, meso- en macroporiën (5 μm – 500 μm) en een totale porositeit van ongeveer 65%. De korrels zijn veelhoekig, d.w.z. onregelmatig gevormd en versterken intercalatie en ineengrijping in de defecte holte.

CERASORB® Foam is een zeer poreus composiet gemaakt van porcinecollageen en pure-fase β-TCP-korrels van verschillende groottes en dichtheden.
De collageenmatrix sluit de korrels in en stabiliseert ze dankzij de vezelachtige structuur. Deze speciale combinatie van de twee materialen zorgt voor een granulaire fase van 85 gewichtsprocent, en dus een hoge volumestabiliteit na afbraak van het sneller geresorbeerde collageen.

CERASORB® Paste is gebaseerd op ontwikkelingen in de moderne botbiologie. Zeer fijn CERASORB® M-granulaat is gesuspendeerd in een hyaluronzuurmatrix. Deze gepatenteerde combinatie ondersteunt het fysiologische genezingsproces optimaal. De nauwsluitende toepassing van CERASORB® Paste bij kleine botdefecten kan rechtstreeks vanuit de steriele voorgevulde spuit worden gedaan. Hierdoor is het mogelijk om ook moeilijk bereikbare plaatsen eenvoudig en snel te behandelen.
Na het aanbrengen neemt CERASORB® Paste groeifactoren op door diffusie vanuit het omringende botweefsel. De hyalurongel vormt een matrix voor de infiltrerende cellen waarop de fijne CERASORB® M-korrels kunnen worden opgenomen. De hyaluronzuurgel hardt niet uit. Zijn eigenschappen maken het mogelijk om een permanent kneedbare, volume-stabiele hydrogel in het defect te blijven, waar het het eigen genezingsproces van het lichaam ondersteunt. Hyaluronzuur is een natuurlijk bestanddeel van de extracellulaire matrix van de mens. Resultaten van recente studies tonen aan dat het de differentiatie van stamcellen in osteoblasten bevordert en bovendien een ontstekingsremmende werking heeft.

Operatie & Zorg levert CERASORB®-producten van het bedrijf Curasan uit Duitsland. Curasan is al meer dan 30 jaar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van synthetische botregeneratie.