Infectiebestrijding

GelCide voor het voorkomen en bestrijden van infecties.
Eventueel in combinatie met Cerasorb® M granules voor een optimale botopbouw.

Interesse om GelCide op proef te gebruiken? Stuur ons dan een mail.

Wat is GelCide?

GelCide is een adhesieve gel met antibiotica voor het bestrijden van bacteriën in pockets. Het wordt voor zowel weke delen als elementen gebruikt.

De samenstelling bestaat uit piperacilline in combinatie met tazobactam en een drager. De gel dringt diep tot de geïnfecteerde plek door. Er wordt een film over de wond heen gelegd, waarna de antibiotica langdurig haar werk doet. De antibiotica worden plaatselijk afgegeven in plaats van systemisch, hiermee worden veel mogelijke problemen voorkomen.

Antibiotica en SRP

Tot nu toe waren systemische antibiotica de norm ter ondersteuning van SRP-behandelingen. Ongeveer 10% van de geconsumeerde antibiotica in Nederland wordt voorgeschreven door tandartsen. Dat is enorm veel. Het hoge gebruik van systemische toediening van antibiotica raden wij niet aan.

Systemische antibiotica kan ineffectief zijn vanwege:

 • een gebrek aan therapietrouw bij de patiënt
 • veel (ernstige) bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, huiduitslag en jeuk
 • resistentie voor antibiotica
 • de hoge kosten

GelCide biedt hiervoor een oplossing. De antibiotica wordt plaatselijk toegepast waardoor:

 • een veel hogere dosis wordt afgegeven om de geïnfecteerde plek te behandelen
 • de patiënt niet aan inname van de antibiotica hoeft te denken
 • er veel minder bijwerkingen optreden
 • de kosten uiteindelijk lager liggen dan bij gebruik van een systemisch antibiotica

Scaling is het gebruik van instrumenten om tandplak en tandsteen rondom de tand en het begin van de wortel, te verwijderen. De hygiënist gebruikt meestal een handinstrument om de tandplek weg te schrapen. Ultrasone instrumenten die sonische trillingen gebruiken om de calculus los te maken kunnen ook worden ingezet. De instrumenten worden gebruikt om langs het tandvlees te gaan. Dit om de opbouw van tandplak en tandsteen verder te elimineren.

Bij root planing maakt de tandarts de wortels van tanden en kiezen gladder, zodat het tandvlees zich weer hecht op de plek waar het is weggetrokken.

De behandeling van geïnfecteerde pockets:

Dag 1:

GelCide wordt aangebracht in de pocket. De geleivorming zorgt voor een beschermende laag in de pocket. Snel en gemakkelijk aan te brengen na SRP.

Dag 1 – 10:

GelCide blijft gedurende 1-10 dagen onaangetast in de pocket zitten en zorgt voor regeneratie van het gebied.

Dag 10 – 12:

GelCide zal langzaam uit de pocket verdwijnen. Van rekolonisatie van de bacteriën kan geen sprake meer zijn omdat de pocket nu gesloten is.

Gepatenteerd GelCide is een adhesieve gel met zowel tazobactam als piperacilline gecombineerd met een drager. Tazobactam versterkt de werking van piperacilline. Het stopt en herstelt geïnfecteerd tandvlees en bestrijdt bacteriën in de pockets.

GelCide biedt u een effectieve manier om biofilm en bacteriële infecties te bestrijden. Dit als aanvulling op uw mechanisch debridement in semi diepe en diepe parodontale pockets en vermindering van het risico op infectie van post-extractiegebieden.

GelCide legt een film over de geïnfecteerde plek en sluit de pocket af. Gezien het feit dat zich in de mond agressieve bacteriën bevinden, breidt de infectie zich hierdoor niet uit. De antibiotica kan tevens door de film haar werk gericht doen.

GelCide

 • is in water oplosbaar
 • niet irriterend
 • veroorzaakt geen ongemak
 • wordt lokaal toegepast
 • wordt niet door het maag-darmkanaal opgenomen

De antibiotica afgifte piperacilline is de eerste +/- 8 dagen boven de 8,5mg/l. Dit is boven de vereiste MIC waarden (Minimal Inhibitory Concentration). Het uitblijven van nieuwe antibiotica en het voorkomen van resistentie leiden er toe dat de dosering van de antibiotica optimaal moet zijn. Door de film in GelCide wordt dit bewerkstelligd.

Systemisch is er geen optimale afgifte van antibiotica te creëren. Maar bij een lokale afgifte van antibiotica is dit wel boven het MIC level te creëren. De afgifte van antibiotica aan de bloedbaan is minimaal. De behandeling is daardoor veilig en optimaal.

GelCide

Hoe GelCide te gebruiken:

Opzuigen oplossing

Voeg de oplossing aan het antibioticapoeder toe

Schud de oplossing totdat het poeder is opgelost

Zuig een gedeelte van de oplossing op voor gebruik

Verwissel de scherpe naald voor de bijgeleverde stompe naald

Voor peridontale pockets; buig de naald in een gewenste hoek. Open de pocket met een probe en vul de pocket met GELCIDE tot aan de rand.

Koel de GelCide met lucht gedurende 10 seconden. Dit zorgt voor een snelle adhesie / afdichting van GelCide

Zorg voor patiënt – product traceerbaarheid. Is er GelCide over? Dit kan bewaard worden voor gebruik bij dezelfde patiënt. Bewaar GelCide bij 4 graden. Niet langer dan 4 weken.

Voor behandeling van incisies, weke delen verwondingen, hechtingen en andere onderbrekingen van het mondslijmvlies (stomatitis)  die moeten worden behandeld: droog het aangedane gebied heel goed en breng dan GelCide aan.

Heeft u interesse in een proef? Bel 06 5161 4243 of mail info@operatieenzorg.nl

Diamond – Pentagon Concept

Diamond Concept: Botgenezing is een multidimensionaal proces welke alle elementen van het concept in zich heeft.

Pentagon Concept: Multidimensionaal proces dat alle elementen van het Diamond concept in zich heeft gecombineerd met mechanische stabiliteit en vascularisatie.

Referenties en ondersteunend videomateriaal

Verkrijgbare hoeveelheden

Artikelnummer Hoeveelheid Inhoud Prijs incl. BTW
90000000010 1 blister 25 average application klik hier
90000000040 3 blisters 75 average application klik hier